:: Manusia Suka Beralasan ::

Assalammualaikum

Bilakah diri ini kan kembali
Kepada fitrah sebenar
Dia boleh la, family dia faham dakwah-dakwah ni.
Ala dia tu, dakwah hebat-hebat, tapi family sendiri tunggang langgang tak ditarbiyyah.

Dia boleh la, result exam dia tinggi. Xmacam aku.
Ala dia tu, dakwah hebat-hebat, akademik xterjaga.

Dia boleh la, duit dia banyak. Boleh attend program macam-macam.
Ala dia tu, dakwah hebat-hebat, duit asyik tak de je bila aku mintak.

Dia boleh la, masa dia banyak free. Aku banyak benda nak kena buat.
Ala dia tu, dakwah hebat-hebat. Lepas tu asyik siapkan kerja last-last minute.

Dia boleh la, dia dah kerja. Xsibuk macam student.
Ala dia tu, dakwah hebat-hebat. Kerja pun xdapat-dapat lagi.

Dia boleh la, budak sekolah agama. Suasana terjaga.
Ala dia tu, dakwah hebat-hebat. Budak sekolah sains jer. Xlayak bagi tazkirah depan orang.
Entah la. Macam-macam alasan yang kita berikan untuk mengelak daripada terlibat secara langsung dengan pengislahan ummat ini. Kerja berat la katakan. Tapi tak mencuba start untuk mulakan training. Jadi macam ni, salah. Dah jadi macam tu, salah jugak.


Kalau orang tu lagi hebat daripada kita, kita rendah diri, rasa xcukup lagi nikmat yang kita ada berbanding diri dia. Kalau orang tu tak hebat macam kita, kita hina dia. Sampai bila la kita nak menjadi seperti ini.


وَلَقَدْ صَرَّفْنَا فِي هَذَا الْقُرْآنِ لِلنَّاسِ مِنْ كُلِّ مَثَلٍ وَكَانَ الإنْسَانُ أَكْثَرَ شَيْءٍ جَدَلا
Dan sesungguhnya Kami telah mengulang-ulangi bagi manusia dalam Al Qur'an ini bermacam-macam perumpamaan. Dan manusia adalah makhluk yang paling banyak membantah.
[al Kahf, 18:54]

- thanks to saudara Fiq utk artikel yg ini -

p.s: 
nantikan kisah 4 jejaka kacak yg g mandi manda kt lata kinjang dlm post yg seterusnya... so, stay tune with 1dboyz.blogspot.com 

 

9 Ulasan & Pandangan:

hafizazmi17 said...

taw xper..manusia2.. =.=

eita zack said...

kalo bley elakkan memberi alasan..
bak kata pepatah..
nak seribu daya
tak nak seribu dalih..
ye tak.. emm :D

ain_dira said...

T____T

tu la realiti

::Nur Fazlyna Marlyssa:: said...

sebenarnye hendak seribu daya, tak nak seribu dalih..terpulang kepada diri memasing

ムゾンケ光 said...

betul sokong. nak seribu daya tak nak seribu dalih tu..

tapi, ni pandangan saya la ek... ade stengah tu, mmg di besarkan kalangan yang tak didedahkan dengan dakwah dakwah ni, tak boleh jugak nak salah kan die seratus peratus.

Family tidak, sekolah pun tak.. tup tup masuk U contohnye die tetibe kene tuduh cuba beri alasan, padahal die tak penah tahu menahu pasal semua tu..
cane?

OK, boleh cakap die tak cari, sape suruh... kalau environment bukan begitu bagaimankah?

M!Er4N said...

setiap orang lain ragamnya..so kita sbg insan yg dikurniakan akal bt la yg terbaik mungkin :)

samanosuke_04 said...

mantap plak ayat Quran yang ko pick, sebijik kena atas muka masyarakat zaman skang.. excuses diorang takkan berakhir... kite kan tau mana baik mana buruk, jangan ikot diorang, buat apa yang betul!

tujuhhariseminggu said...

standard ah, manusia guna alasan nak tutup kelemahan sendiri... cam saya jugaks... :)

cyberboy said...

hohoho...nama dh manusia,mmg suka berdalihpun

Powered by Blogger.