:: Kambing Hitam ::

Assalammualaikum

Alkisah seorang hamba-Nya yang menunjukkan bad result dalam exam.
Dia ada tanggungjawab sebagai dai. Dia tunaikan sehabis cemerlang.
Dia ada tanggungjawab student. Dilihat lemah performancenya.
Dia ditawarkan memikul tanggungjawab penting dalam persatuan dan kelab. Dia terima.
Dia tiada tanggungjawab sebagai pembuang masa. Tapi dia buat.
Result examnya tak elok.

Mana satu yang akan dipersalah? Mana satu yang akan dikambinghitamkan?

Ternyata sang pemerhati akan menyalahkan keterlibatannya dalam dakwah dan tarbiyyah. Rajinnya ke surau menjadi faktor teruknya result exam. 2 jam berhalaqah setiap minggu dijadikan sebab tidak cukupnya masa. 20 minit seminggu bacaan al Qurannya dituduhnya sebagai kerja yang kurang efisien.


Mengapa kita sebegini? Dan apa yang perlu kita betulkan? Perlukah pencarian kambing hitam itu?

Ingatlah wahai dai, wahai muslim
Usahakan untuk menunjukkan contoh yang terbaik dalam tingkah lakumu. Agar menjadi pedoman dan contoh kepada manusia yang lain. Terima segala teguran sebagai suatu medium untuk bermuhasabah dan berubah.

Ingatlah wahai pemerhati
Selidiki sesuatu perkara sedalamnya. Teruskan menjadi penasihat dengan penuh berhikmah. Elakkan berlaku tidak adil.

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ وَلا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَى أَلا تَعْدِلُوا اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
Hai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu jadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) karena Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu untuk berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.
[al Maidah, 5:8]

Ketika perampas kapal terbang didapati seorang Muslim, kecohlah satu dunia bahawa Islam merupakan agama keganasan.

- shukran to abg.faqih for this artikel -

[ p.s: maaf kpd semua pembaca2 setia blog ini kerana blog ini kurang diupdatekan dgn artikel2 yg baru... ini disebabkan penulis blog ini busy dgn tugasan yg dipikul buat masa ini... InsyaAllah, jika ada masa yg terluang, blog ini akan diupdate dari masa ke semasa... Shukran kpd mereka yg setia dgn blog 1dboyz ini... ]

14 Ulasan & Pandangan:

iidyLL iceneSS said...

menunggu entri yg seterusnyer..hihi

Chomisah Noer said...

Hmm kambiNGnya bagus tuh karikatur yag oKe hehhehhe

Chomisah Noer said...

hmm

Al-Quran emang Kitab yg sempurna sangd222

saluT buat POsTIngannya *_*

MiD0ri said...

itu la salah satu sifat manusia. sering mencari alasan untuk kesalahan yang mereka sendiri laku kan... mencari kambing hitam untuk menyelamatkan diri.. hampeh sungguh..

Anem arnamee said...

Salam. bestnyer..insyaallah,semoga mendpt tauladan:)

Misz_zana'85 said...

Sepatutnya, berusaha cari penyelesaian, bukan cari siapa salah, siapa betul..
kerana nila setitik, rosak susu sebelanga?haisyh..

||| PöJìé PööH ||| said...

moral of the story;
WASATIAH dalam kehidupan itu adalah PENTING...

Arra JaSmY said...

betul2,ssetengah or mmg macam tuh.bab2 agama dianggap remeh.wallahulam.

sharemotivasi said...

salam..nice artikel..slalu dgr org akan salahkan berdakwah sbb fail exam..sedangkan, ada "kambing hitam" sebenarnya yg perlu disalahkan iaitu sikap individu itu sendiri..=)

watie said...

salam.. n3 yg menarik semoga memberi tauladan kepada kita sume ..

CiKaLi said...

pada pandangan cikali la..
cikali pon bkn la bgs sgt..
wat pe nk carik kmbng itam..
yg penting masing2 tahu peranan masing.. dan jlnkn tugas..

mungkin 'dia' lemah dari segi pengurusan masa mungkin?..

bagi cikali... sebanyak mana kita mengejar ilmu akhirat.. sebnyk itu la kita kejar ilmu dunia.. baru adilkn? balance... tp kita hanya hambaNya.. so, rezeki di tangan tuhan.. mungkin.. ade hikmah disebaliknya.. pemerhati haruslah bijak menilai.. jgn menjadikan agama sbgai alasan.. ~pandangan dr insan biasa~

santai said...

salam..artikel yang berguna

AKU said...

yup...kita kadang2 ni meyalahkan sesuatu yg x patut...sumer atas diri kita sendiri...

hafizmd said...

Mencari alasan semacam sudah sebati dgn kita manusia..ade saje alasan untk menidaakkan sesuatu..

moge kite mencari kelemahan dan kekuatan kite utk terus maju..insyaAllah..

Powered by Blogger.