:: Misteri Yakjuj & Makjuj ::

Assalammualaikum

Tahukah anda bahawa di sebalik pembangunan dan kemodenan di seluruh pelusuk dunia pada hari ini, masih terdapat satu kawasan rahsia di muka bumi ini yang menyimpan ribuan makhluk misteri.Sehingga kini, penerokaan demi penerokaan di seluruh kawasan bumi masih belum menemui wilayah asing itu sekali gus menyebabkan kewujudan makhluk terbabit tidak akan dikenal pasti pengkaji atau manusia umumnya.Bagaimanapun, kewujudan makhluk itu adalah sahih dan suatu hari nanti, mereka akan muncul juga di hadapan manusia. Akan tetapi, ketika makhluk itu muncul, sudah terlambat untuk manusia berbuat apa-apa lagi.

Makhluk itu dikenali sebagai Yakjuj dan Makjuj.

Kewujudan dua makhluk itu adalah benar dan sahih kerana ianya dinyatakan dalam al-Quran serta tergolong dalam perkara ghaib yang wajib diimani manusia menerusi tanda besar berlakunya kiamat.

Yakjuj dan Makjuj bukanlah berupa haiwan atau spesies lain sebaliknya ia adalah manusia yang berasal daripada keturunan Nabi Adam AS.Mengikut hadis, bangsa Yakjuj dan Makjuj berasal daripada keturunan anak lelaki Nabi Nuh AS iaitu Yafis yang berkembang melewati masa sehinggalah Zulkarnain membina tembok bagi menghalang mereka keluar dari lokasi mereka.

Cerita mengenai sejarah Yakjuj dan Makjuj tertera dalam al-Quran menerusi surah al-Kahfi, ayat ke-92 hingga 98 manakala kebangkitan mereka dinyatakan dalam surah an-Anbiyaa’, ayat ke-96 dan 97.

Allah berfirman menerusi ayat surah al-Kahfi itu:

“Kemudian dia (Zulkarnain) menempuh suatu jalan (yang lain lagi). Hingga apabila dia sampai antara dua gunung, dia mendapati di hadapan kedua bukit itu suatu kaum yang hampir tidak mengerti pembicaraan.

“Mereka berkata: ‘Hai Zulkarnain, sesungguhnya Yakjuj dan Makjuj itu orang yang membuat kerosakan di muka bumi, maka dapatkah kami memberikan sesuatu pembayaran kepadamu, supaya kamu membuat dinding antara mereka?’.

“Zulkarnain berkata: ‘Apa yang dikuasakan Tuhanku kepadaku terhadapnya adalah lebih baik, maka tolonglah aku dengan kekuatan (manusia dan peralatan), agar aku membuatkan dinding antara kamu dan mereka. Berilah aku potongan-potongan besi’.

“Hingga apabila besi itu sudah sama rata dengan kedua-dua (puncak) gunung itu, berkatalah Zulkarnain: ‘Tiuplah (api itu)’. Hingga apabila besi itu sudah menjadi (merah seperti) api, dia pun berkata: ‘Berilah aku tembaga (yang mendidih) agar aku tuangkan ke atas besi panas itu.

“Maka mereka tidak dapat mendakinya dan mereka tidak dapat melubanginya. Zulkarnain berkata: ‘Ini (dinding) adalah rahmat daripada Tuhanku, maka apabila sudah datang janji Tuhanku (kiamat), Dia akan menjadikannya hancur luluh dan janji Tuhanku itu adalah benar’.”

Dalam ayat surah an-Anbiyaa’ pula, Allah berfirman: “Hingga apabila dibukakan (tembok) Yakjuj dan Makjuj; dan mereka turun dengan cepat dari seluruh tempat yang tinggi. Dan sudah dekatlah kedatangan janji yang benar (kaimat) maka tiba-tiba terbelalaklah mata orang kafir. (Mereka berkata): ‘Aduhai, celakalah kami, sesungguhnya kami adalah dalam kelalaian mengenai ini, bahkan kami adalah orang yang zalim’.”

Selain dua surah al-Quran itu, terdapat banyak hadis kuat yang membicarakan mengenai Yakjuj dan Makjuj tetapi terdapat juga perbezaan pendapat di kalangan ulama mengenai ciri-ciri bangsa itu yang tidak diterangkan nas.Hadis riwayat Imam Ahmad pula menerangkan ciri fizikal Yakjuj dan Makjuj yang antara lain bermuka bulat dan kulit kekuningan seperti wajah kebanyakan penduduk Asia Tengah.Ulama juga cenderung mengatakan Yakjuj dan Makjuj berasal dan dikurung di benua Asia Tengah berdasarkan tafsiran ayat ke-90 dari surah al-Khafi yang menyebut Zulkarnain sampai ‘di tempat terbit matahari’ iaitu timur dunia,” katanya.Pendapat lain menambah yang Yakjuj dan Makjuj berkemungkinan berasal daripada bangsa Tartar dan Mongul manakala lokasi tahanan mereka adalah kawasan pergunungan luas Caucasus.

Kebanyakan ulama menyatakan yang bangsa itu terus wujud sehingga kini tetapi dipisahkan daripada dunia manusia oleh Allah SWT menerusi tembok dibina Zulkarnain itu.Tugas bangsa itu setiap hari sejak ribuan tahun lalu adalah mengorek tembok.Allah akan mengizinkan tembok itu runtuh dan Yakjuj dan Makjuj bebas ke dunia manusia apabila hampirnya kiamat dan peristiwa itu menjadi satu daripada 10 tanda besar kiamat.

Yakjuj dan Makjuj juga muncul selepas kematian Dajal yang dibunuh Nabi Isa AS dan bangsa itu akan mendatangkan kerosakan besar di muka bumi. Kekuatan mereka dikatakan luar biasa dan terlalu hebat sehingga tiada sesiapa yang mampu menewaskan kumpulan itu.Nabi Isa AS memerintahkan manusia yang masih beriman berlindung di pergunungan bagi mengelak menjadi mangsa Yakjuj dan Makjuj; baginda kemudian berdoa kepada Allah SWT dan Allah membinasakan mereka dengan mengutuskan ulat yang menyerang belakang badan golongan itu sehingga mati.Selepas bangsa Yakjuj dan Makjuj mati serta menjadi busuk, Allah mengutuskan seekor burung besar untuk mengangkut dan membersihkan mayat itu dari bumi.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah menyatakan kebimbangannya apabila pada zaman baginda, Yakjuj dan Makjuj dikatakan sudah berjaya menebuk benteng Zulkarnain sebesar bulatan dibentuk ibu jari dan jari telunjuk.

jika terdapat mana2 kesalahan fakta atau seumpamanya, sila bg tahu kami...
sesiapa ada cerita yg lebih detail tentang yakjuj & makjuj ini, harap dapat dikongsi bersama...

 sekian, wassalam

28 Ulasan & Pandangan:

Mknace said...

:) :) :) sharing is power
thanks for sharing this

ZIANA ♥ FARREL said...

mmg takut bile difikirkan tp ni la yang patut umat Islam tau...
*klu dpt tau tempat dia yang terperinci lagik best!

Mr.PinGu said...

artikel yg sgt bagus. tq sbb berkongsi =)

mIdI & sUe said...

takut mendengarnya..tapi itulah hakikatnya

fiD said...

kemunculan mereka menyebabkan padang jarak padang terkukur...

semoga Allah menyelamatkan kite ... amin

YanaNuar said...

aduhai meremang bulu roma,menggeletar lutut bila baca pasal nih...isshh takuuuttt!!!..

Faris said...

semoga Allah melindungi semua umat Islam yg sentiasa takut kepada-Nya...

aleen adela akoo ^_* said...

thanks 4 da in4..
boley jugak tambah2 ilmu n beringat.

cikjun said...

info yg sgt menarik..thanks..=)

Faris said...

u all are welcome... insyaAllah kami akan cuba share info2 yg bermanfaat kpd semua pembaca2 setia kami... :)

faeznaem said...

informative.. tengs sbb kongsi ilmu ni..

zairie said...

hmmm.....

zaradgreat said...

semoga kita semua tergolong dalam golongan beriman..

Syafiq Kadiran said...

nice sharing...
thanks a lot!!!

sнaк said...

Very scary masa baca this . . . but then again Allah maha berkuasa.

Good thing you're passing around this. Meluaskan lagi some people's knowledge like me. Thanq :)

BezBuddy said...

tktnye...huhu

Imam_jrocks said...

Allahu Akbar. .

morriss said...

terima kasih kerana berkongsi.. peringatan yg sangat penting...

1tomyam said...

bagus sangat artikel ni...banyak pendedahan...thumbs up

TerunaGiler said...

hadith tu sape perawi nye bro pasal dinding sudah ditebuk tu

Faris said...

pernah terbaca satu hadis psl dinding yg dibina oleh Zulkarnain tu.. tp x berepa igt hadis tu, huhu... nnti sy kemukakan... harap maaf ye..

Arra JaSmY said...

Thanks for sharing bro..info yg sgt bermanfaat..:)

Anonymous said...

seram ler baca.. o_O

thnx bgtaw..

helena's said...

kalau terlalu pikir sangat boleh jadi gila kan?

tapi kene sentiase beringat..

time kasih atas ingatan ini..

rossoneri said...

tq untuk ingatan yang terperinci ni..

hEaRtQah said...

terima kasih sbb sudi menjawab persoalan ana hari tu..bley request lg ni..ehehe..=)

assyuhada said...

dajjal dan yakjuj serta makjuj masing2 menggentarkan...
betapa beruntung org beriman kala itu.moge iman kita sentiase terpelihara oleh nur dr Rabb

Jue said...

bagus sgt info nie.. harap2 lepas ni ade lg info ttg kiamat utk menyedarkan kita sbg umat Islam.. thanks 4 sharing with us..

Powered by Blogger.