:: Answer This Question ::

Assalammualaikum

Ape kabor semua?? hopefully, semua nye dlm keadaan sihat-walafiat... sebenarnya nk bg anda semua satu soalan IQ math... actually, soalan ni dh ade jawapan, TAPI tak tau mcm mane dpt jawapan tu.. so, harap2 kpd sesiape yg tau mcm mane dpt jawapan utk soalan, tlng share di ruangan komen... Soalannye begini:

Peter picked one pepper more than Paul,
Pat picked one pepper more than Pam,
Peter and Paul picked 10 more peppers than Pat and Pam,
Peter, Paul, Pat and Pam  picked 60 peppers,
How many peppers did Peter pick?

Itu lah soalan nye... jawapan yg diberi ialah 18 peppers... tp tak tau mcm mane dpt 18... harap2 ade yg blh bg tau mcm mane dpt jawapan tu.. ATAU if jawapan tu salah & ade jawapan yg lain sila bg tau jawapan yg baru dan bagaimana dpt jawapan tersebut... terima kasih...

Sekian, wassalam...

6 Ulasan & Pandangan:

amirul mustaqim said...

aku math B.aha...x terer..wakka..

~ yus ~ said...

betol jawapannya 18. camni summary nya:

Peter + Paul + Pat + Pam = 60

Peter + Paul lebih 10 dari Pat + Pam

andaikan Peter + Paul = x
Pat + Pam = y

so, (x - y) mesti = 10
dan, (x + y) mesti = 60

Peter + Paul (x) = 35
Pat + Pam (y) = 25

(35 - 25 = 10)
(35 + 25 = 60)

untuk dapatkan berapa banyak pepper Peter dan Paul masing-masing, kita bahagikan jumlah mereka.

35 / 2 = 17.5 setiap seorang

TAPI, Peter lebih satu pepper dari Paul,

maka,

Peter = 18
Paul = 17

18 + 17 = 35

Sekian. :)

Faris said...

waa... jln keje yg bgs... thanx alot kak yus... =)

~ yus ~ said...

eheheh.. same2 faris.. ehem.. ade hadiah tak nih? ehehehheh :D

Hazim said...

waa.. smart.. leh ajak home tusyen?? hehe..

Faris said...

hahaha....

Powered by Blogger.